



ICOM-CC 6TH ENAMEL EXPERTS' MEETING ON ENAMEL ON METAL CONSERVATION

at the National Museum in Warsaw $19^{th} - 20^{th} \; May \; 2016$

PROGRAMME

Thursday, 19 th May						
National Museum in Warsaw, Kino Muz (-I floor, next to restaurant)						
9h30-10h00	Registration					
10h00-10h20	Introductory statements	Director of NMW PhD Agnieszka Morawińska Head of Conservation of NMW Dorota Ignatowicz–Woźniakowska Local Organiser Anna Mistewicz Assistant to ENAMEL Network Leader Cátia Viegas Wesołowska ENAMEL Network Leader, Agnès Gall-Ortlik				
	History and Technology					
10h20-10h45 (+10 min. questions)	Hložek, Martin Methodical Centre of Conservation - Technical Museum in Brno, Czech Republic	Enamel paint techniques in archaeology and their identification using XRF, micro-XRF and SEM-EDX				
10h55-11h15 (+10 min. questions)	Gallego Lorenzo, Josefa Art historian, Universidad de León, Spain	The St. Valerie and St. Stephen Limoges enamelled reliquary caskets in Ourense Cathedral				
11h25-11h50	Coffee break					
11h50-12h10 (+10 min. questions)	Helfenstein, Eva Freelance conservator, Switzerland	Translucent enamels on silver with inlaid metal foils: study of a group of objects from 15 th century Venice				
12h20-12h40 (+10 min. questions)	Machado, Ana Paula Curator, Museu Nacional de Soares dos Reis, Portugal	A group of 16 th century enamels in Portugal: a technique looking for its 'family'				
12h50-13h10 (+10 min. questions)	Cagnini, Andrea Scientist, Opificio delle Pietre Dure, Italy Yanagishita, Mari Freelance conservator	False enamels on metal: cold enamel resins. Techniques and conservation treatment				
13h20-14h30	Lunch					
14h30-15h00 (+10 min. questions)	Barbe, Françoise Curator, Musée du Louvre, France Beillard, Béatrice Gall-Ortlik, Agnès Freelance conservators, France	A masterpiece by Léonard Limosin: conservation of Sainte Chapelle's painted enamel altarpiece				
15h10-15h30 (+10 min. questions)	Biron, Isabelle Scientist, C2RMF, France	Enamels on metal from the 9 th to 19 th centuries. History, technique and materials: a brief presentation				

15h40-16h00 (+10 min. questions)	Poster presentations:			
	Béziers, Camille Freelance conservator, France	Technical study and conservation of an unusual Chinese cloisonné enamel from the Metropolitan Museum of Art Later alterations and restorations to Limoges enamels from the National Museum in Warsaw Chinese cloisonné enamels from the Ignacy Jan Paderewski Collection		
	Mistewicz, Anna Conservator, National Museum in Warsaw, Poland Viegas Wesołowska, Cátia Freelance conservator, Poland			
	Popkowska, Joanna Curator, National Museum in Warsaw, Poland			
	Sulikowska, Aleksandra Curator, National Museum in Warsaw, Poland	The oldest Orthodox Church crosses and icons at the National Museum in Warsaw and their functions		
16h00-18h00	Group visits: East Christian enamel collection - European enamel collection - Asian study collection			
19h00	Reception dinner (25€ per person) - Dinner at Kamanda Lwowska Restaurant (Foksal 10, 00-001 Warsaw)			

Friday, 20 th May							
National Museum in Warsaw, Kino Muz (-1 floor, next to restaurant)							
9h30-9h50 (+10 min. questions)	Kurovets, Olga Art historian, Ukraine	The 19 th century imitations of Limoges enamels in the collection of the Bohdan and Varvara Khanenko National Museum of Arts					
10h00-10h20 (+10 min. questions)	Maleszko, Anna K. Curator of Japanese Art National Museum in Warsaw, Poland	A collection of Japanese cloisonné enamels at the National Museum in Warsaw					
	Deterioration						
10h30-10h50 (+10 min. questions)	Gamarra, Chiara Conservator, Rijksmuseum, The Netherlands	Study of deterioration of early Limoges painted enamels and their preservation treatments					
11h00-11h20	Coffee break						
	Conservation case studies						
IIh20-IIh45 (+10 min. questions)	Flores Madrona, Maria Llanos Freelance conservator, Spain	Conservation and restoration of the reliquary of Veronica and its 96 enamels (14 th century), in the Cathedral of Valencia					
11h55-12h15 (+10 min. questions)	Poorzargham, Mandana Conservator, Treasury of National Jewels, Central Bank of the Islamic Republic of Iran	Study and conservation of enamel ornaments of Sun Throne (Takht-e-Khorshid)					
12h30-13h45	Lunch						

13h50-14h10 (+10 min. questions)	Ling, Denise Conservator, The British Museum, England	Technical investigation of Limoges enamels from the Waddesdon Bequest	
14h20-14h40 (+10 min. questions)	Podgórski, Andrzej Scientist, Nicolaus Copernicus University, Poland	Conservation of damaged enamel layers. Methodology and application o modern materials	
14h50-15h00	Closing Remarks		
15h00-15h30	Members Meeting		
16h00	Visit to Warsaw	Guided visit (meeting place to be confirmed)	