



ICOM-CC 6TH ENAMEL EXPERTS' MEETING ON ENAMEL ON METAL CONSERVATION

National Museum in Warsaw 19th, 20th May 2016

PROVISIONAL PROGRAMME (09.02.2016)

Thursday, 19 th May National Museum in Warsaw, Conference Room							
Head of Cons Local Organis Assistant to E		Director of NMW PhD Agnieszka Morawińska Head of Conservation of NMW Dorota Ignatowicz–Woźniakowska Local Organiser Anna Mistewicz Assistant to ENAMEL Network Leader Cátia Viegas Wesołowska ENAMEL Network Leader, Agnès Gall-Ortlik					
	History and Technology						
10h20-10h45 (+10 min. questions)	Hložek, Martin Methodical Centre of Conservation - Technical Museum in Brno, Czech Republic	Enamel paint techniques in archaeology and their identification using XRF, micro-XRF and SEM-EDX					
10h55-11h15 (+10 min. questions)	Gallego Lorenzo, Josefa Art historian, Universidad de León, Spain	The st.Valerie and st. Stephen Limoges enamelled reliquary caskets in Ourense Cathedral					
11h25-11h50	Coffee break						
11h50-12h10 (+10 min. questions)	Helfenstein, Eva Freelance conservator, Switzerland	Translucent enamels on silver with inlaid metal foils: study of a groof objects from the 15 th century Venice					
12h20-12h40 (+10 min. questions)	Machado, Ana Paula Curator, Museu Nacional de Soares dos Reis, Portugal	Enamels on silver in Portugal in the 16th century					
12h50-13h10 (+10 min. questions)	Cagnini, Andrea Scientist, Opificio delle Pietre Dure, Italy Yanagishita, Mari Freelance conservator	False enamels on metal: cold enamel resins. Techniques and conservation treatment					
13h20-14h30	Lunch						

14h30-15h00 (+10 min. questions)	Barbe, Françoise Curator, Musée du Louvre, France Beillard, Béatrice Gall-Ortlik, Agnès Freelance conservators, France	The Sainte Chapelle's painted enamel altarpiece: the restoration of a masterpiece by Léonard Limosin, I 553			
15h10-15h30 (+10 min. questions)	Biron, Isabelle Scientist, C2RMF, France	Enamels on metal from the 9 th to 19 th centuries. History, technique and materials: a brief presentation			
15h40-16h00 (+10 min. questions)	Poster presentations:				
	Béziers, Camille Freelance conservator, France	Technical study and conservation of an unusual Chinese cloisonné enamel from the Metropolitan Museum of Art			
	Popkowska, Joanna Curator, National Museum in Warsaw, Poland	Chinese cloisonné enamels from the Ignacy Jan Paderewski Collection;			
	Sulikowska, Aleksandra Curator, National Museum in Warsaw, Poland	The oldest Orthodox Church crosses and icons NMW and their functions;			
	Viegas Wesołowska, Cátia Freelance conservator, Poland Mistewicz, Anna Conservator, National Museum in Warsaw, Poland	Later alterations and restorations to Limoges enamels from the National Museum in Warsaw			
16h00-18h00	Group visits: Conservation Department/ European enamel collection/ Asian Study Collection				
19h00	Reception dinner (25€ per person) - Dinner at Kamanda Lwowska Restaurant				

Friday, 20 th May National Museum in Warsaw, Conference Room						
10h00-10h20 (+10 min. questions)	Poorzargham, Mandana Conservator, Treasury of National Jewels, Central Bank of the Islamic Republic of Iran					
10h30-10h50 (+10 min. questions)	Maleszko, Anna K. Curator of Japanese Art National Museum in Warsaw, Poland	History of the Collection of Japanese Cloisonné Enamels in the National Museum in Warsaw				
	Coffee break					
	Conservation and Case	e Studie s				
IIh20-IIh45 (+10 min. questions)	Flores Madrona, Maria Llanos Freelance conservator, Spain	Conservation and restoration of the reliquary of Verónica and its 96 enamels (14 th century), in the Cathedral of Valencia				
I I h 55-12h 15 (+10 min. questions)	Gamarra, Chiara Conservator, Rijksmuseum, The Netherlands	Study of deterioration of early Limoges painted enamels and their preservation treatments				
12h30-13h45	Lunch					
13h50-14h10 (+10 min. questions)	Ling, Denise Conservator, The British Museum, England	Technical investigation of Limoges enamels for the Waddesdon Bequest				
14h20-14h40 (+10 min. questions)	Podgórski, Andrzej Scientist, Nicolaus Copernicus University, Poland	Conservation of damaged enamel layers. Methodology and application of modern materials				
14h50-15h00	Closing Remarks					
15h00-15h30	Members Meeting					
16h00	Visit to Warsaw					